maanantai 21. huhtikuuta 2008

Motivointia

Polttelee mielettömästi jonkun GPS-kykyisen mittarin hankkiminen. Jo nykyisen sykemittarin aikana (6 vuotta sitten hankittu) on tullut todettua, että se toimii oivana motivointivälineenä.

Rapakuntoisena ihmisenä olisin omin päin lähtenyt ihan liian kovilla sykkeillä liikkeelle. Kokeneemmat liikkujat väittävät, ettei sykemittarilla tee mitään, koska "sen tuntuu milloin liikkuu oikealla alueella". Noh, minulle sellaista tuntoa ei ole koskaan kehittynyt ja kun en ole vuositolkulla ollut jatkuvasti (jos koskaan :I ) hyvässä kunnossa, niin kuntoilun aloittaminen on aina kausittain edessä - kuten nyt. Sykemittarissa on myös se kiva puoli, että tietää milloin liikkuu oikealla sykealueella eli voi maksimoida harjoittelun hyödyn. Olen sen verran mukavuudenhaluinen, etten välttämättä halua lähteä (varsinkaan juoksu)lenkille vain huvin vuoksi.

Pidän myös siitä, että on statistiikkaa omasta kuntoilusta. Aikaisemmin olen pitänyt Excelissä kuntoilupäiväkirjaa, johon kirjasin sykemittarin ja (fillarilenkkien jälkeen) fillarin mittarin datat. Mittareista lukiessa osui kuitenkin silmiin SportTracks, joka on ilmainen ja tarjoaa nopeahkon tutustumisen perusteella loistavan vaihtoehdon oman kuntoilupäiväkirjan pitämiseen.

Toistaiseksi vahvimpia ehdokkaita ovat:

FRWD W100 - Tallennin rannenäytöllä; uusi tarjoushinta 229 € 31.5. asti
+ GPS-tallennin perusominaisuutena
+ GPS:sään ja ilmanpaineeseen perustuva korkeuden mittaus
+ tukee 2002 hankkimani Polar M51 -sykemittarin T61-sykevyötä (joten ei tarvitse ostaa FRWD:n omaa)
+ kehuttu Replayer Pro -softa, jossa Google Earth -yhteensopivuus
+/- datan pystyy/joutuu viemään kiertoteitse SportTracksiin
+ toimii pelkkänä tallentimena, ei tarvitse rannenäyttöä
- vain roiskevesisuojattu, ei suositella kovaan vesisateeseen
- GPS-vastaanottimen suorituskyky ei paras mahdollinen
- ongelmia satelliittien löytämisen kanssa, ylipäänsä laitteen jumittumisia
- AAA-akkujen kanssa ongelmia

Garmin Forerunner 305 - Rannemallinen laitos; Lohenetten hinta 252 €
+ paras GPS-vastaanotin (SirfIII)
+ muokattava näyttö
+ saa kiinni fillariin
+ natiivi tuki SportTracksille
+ voi laajentaa fillarianturilla
- ruma kuin fan ja isokokoisen näköinen

Suunto Multisport pack - Suunto T3, Suunto ANT -sykevyö, Suunto GPS POD; tarjoushinta Lohenettessa 209 €
+ hyvännäköinen
+ edullisin
+ voi laajentaa fillarianturilla
+/- ilmeisesti pystyy tuomaan datat kiertoteitse SportTracksiin
- käyttäjillä vaihtelevia kokemuksia toimivuudesta

Vakavimmin noista harkinnassa on FRWD. Sen takia siitä tullut eniten haettuakin tietoa. FRWD on ollut sen lanseerauksesta asti "piru että on siisti laite"-tyyppinen, mutta aikaisemmin sen tolkuton hinta piti sen järjen tuolla puolen. Tiedä sitten miten paljon oikeasti todellista hyötyä tuollaisesta on kuntoilumielessä, mutta pirun kiva lelu se on joka tapauksessa! Ja mielestäni mikä tahansa laite - on se sitten minkä hintainen tahansa - joka kannustaa liikkumaan, on mielestäni hintansa arvoinen!

Oli muuten HS:ssa taas tänään artikkeli varusmiesten painon kehittymisestä. Silloin kun tämä vanha setä meni armeijan synkkyyteen (niin, silloin ei ollut kännyköitä kuin todella harvoilla, ei läppäreitä, ei iPodeja, ei naisia viereisessä tuvassa) oltiin 7 kiloa kevyempiä kuin nykyiset rasvapalleroiset. ;) Hesarissa olleen kuvion käppyrä näytti noudattavan aika tarkasti Pleikkarin myyntikäyrää. Noh, ei se mitään, niin se on itse kullekin läskiä kertynyt tässä vuosien saatossa ja ollaan sen noin 7 kiloa painavampia kuin alokastarkastuksessa (66 kg). Tosin tällä hetkellä elopaino keikkuu vain viitisen kiloa sen aikaisen painon yläpuolella. Ja itse asiassa saisi omasta puolestani vielä kymmenisen kiloa olla enemmänkin jos on (taas) tullakseen, niin ettei tuuli tempaa pyörän päältä. ;) Viime vuotinen sairastelu tiputti painoa noin 15 kiloa, niin ihan hyvä, että on syksystä joku seitsemisen kiloa tullut taas takaisin. Vielä kun jaksaisi salilla käydä (tänä vuonna vissiin hulppeat yksi kertaa tullut käytyä), niin tulisi ehkä muutakin kuin enää läskiä.

Yleisesti ottaen varmaan jokaisen oma ihannepaino pyörii niissä kiloissa, missä on hyvä olla ja peilikuva ei aiheuta puistatuksia. Itselläni se on arviolta noin 75-80 kg painoissa (tällä hetkellä ~71 kg).

Ei kommentteja: